Νέα - Άρθρα

16-10-2011

"Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές"

Κι ενω οι περισσότερες χώρες του κόσμου βρίσκονται "υπό το ζυγό της νέας γρίπης" Η1Ν1 η 15η Οκτωβρίου έρχεται να υπενθυμίσει ότι τα καθαρά χέρια μπορούν να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν από το νέο ιό.

Η 15η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Πλυσίματος των Χεριών.

Οι διαρροϊκές ασθένειες και οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν την κύρια αιτία για το θάνατο πάνω από 3,5 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών ετησίως.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών πουγιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου σε 80 χώρες του κόσμου, τονίζεται ότι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές, αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις υγείας.

Από μόνο του το νερό δεν παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, παραδείγματος χάριν μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό, συμβάλλει στη μείωση των κρουσμάτων διάρροιας σε ποσοστό πάνω από 40% και αναπνευστικών λοιμώξεων σχεδόν κατά 25%.

Επιπλέον, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θεωρείται ένα από τα βασικότερα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης της νέας γρίπης Α/ Η1Ν1.

Παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, σπάνια εφαρμόζεται και δεν είναι πάντα εύκολη η προώθησή του. Ενώ το σαπούνι είναι διαθέσιμο στα περισσότερα σπίτια σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά χρήσης του, στις κρίσιμες περιστάσεις, κυμαίνονται από 0 έως 34%.

 Το ακάθαρτο νερό και η ανεπαρκής υγιεινή είναι συχνά οι βασικές αιτίες για απουσίες από την εργασία και το σχολείο, που διαιωνίζουν τον κύκλο της οικονομικής και κοινωνικής στασιμότητας σε πολλές χώρες.

Οι επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της υγείας, της παιδικής επιβίωσης, της εκπαίδευσης, της παροχής νερού και της υγιεινής, τίθενται όλες σε κίνδυνο αν δεν δοθεί έμφαση στο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

Με το σύνθημα <Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές> η παγκόσμια εκστρατεία της Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών έχει ως στόχο να καταστήσει τα παιδιά των σχολείων φορείς αλλαγής εισάγοντας παρεμβάσεις υγιεινής στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, ώστε τα παιδιά να μεταφέρουν με τη σειρά τους αυτές τις πρακτικές υγιεινής στα σπίτια και τις κοινότητές τους.

Από την Κολομβία μέχρι το Μπαγκλαντές, από την Κένυα μέχρι τις Φιλιππίνες, από τη Μεγάλη βρετανία μέχρι την Αιθιοπία, περιπου 200 εκατομμύρια παιδιά κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν τη χρονιά που μας πέρασε στο γενέθλιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών.

Την φετινή χρονιά πολύ περισσότερα παιδιά, δάσκαλοι, γονείς, προσωπικότητες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στον εορτασμό.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, 16 Οκτωβρίου 2011