Νέα - Άρθρα

09-11-2011

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα ελληνικών επιχειρήσεων

«Τραγικά» χαρακτηρίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε μεταξύ 34 ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να διαπιστώσει εάν και σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται, στην πράξη ο ευρωπαϊκός κανονισμός REACH, σχετικά με τις χημικές ουσίες, που περιλαμβάνονται σε καταναλωτικά προϊόντα.

Η σχετική κοινοτική οδηγία έχει κυρωθεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο και η έρευνα που διενήργησε το ΚΕΠΚΑ αποτελούσε τμήμα ευρύτερης, την οποία διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), μαζί με οργανώσεις μέλη της, σε εννέα χώρες μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), για 34 κατηγορίες προϊόντων, από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Σύμφωνα με το Κέντρο, η έρευνα κατέδειξε πως «η νομοθεσία, για τις χημικές ουσίες είναι έννοια άγνωστη στις επιχειρήσεις της Ελλάδας», διότι - όπως αναφέρει - «στείλαμε 34 επιστολές και λάβαμε μόνο 13 απαντήσεις». Σε άλλες 8 επιχειρήσεις «συναντήσαμε δυσκολίες, να στείλουμε, το αίτημά μας. Δηλαδή, αναγκαστήκαμε να επικοινωνήσουμε, τηλεφωνικά, για να μας δώσουν, την ηλεκτρονική τους διεύθυνση».

Απαντήσεις στην αγγλική και στην… κινεζική

Από τις 13 απαντήσεις, οι 12 ήρθαν, μέσα σε 45 μέρες (όπως ορίζει ο σχετικός νόμος). Δώδεκα απαντήσεις ήταν, στα ελληνικά, όμως, σε 4 από αυτές επισυνάπτονταν αναφορές ή πιστοποιητικά, σε γλώσσες, από αγγλικά, μέχρι κινέζικα. Μόνο μία επιχείρηση αναφέρθηκε, στον κατάλογο του Κανονισμού REACH, με τις χημικές ουσίες, που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και δήλωσε ότι τα προϊόντα της δεν περιέχουν τέτοιες ουσίες.

Οι υπόλοιπες δώδεκα, ούτε αναφέρθηκαν, στον κατάλογο αυτό, ούτε διευκρίνισαν αν τα προϊόντα τους περιέχουν αυτές τις ουσίες. Μόνο μία επιχείρηση κατονόμασε συγκεκριμένη χημική ουσία, που, όμως, δεν περιλαμβάνεται, σε αυτόν τον κατάλογο. Άλλες δύο επιχειρήσεις αναφέρθηκαν, στον Κανονισμό REACH κι άλλες 6 αναφέρθηκαν, γενικά, σε υποχρεώσεις, που πηγάζουν, από τη νομοθεσία.

Μόνον τρεις απαντήσεις ήταν κατανοητές, από το μέσο καταναλωτή.

Μόνο δύο επιχειρήσεις απάντησαν, στο αν στις συσκευασίες των προϊόντων τους, υπήρχαν χημικές ουσίες υψηλής ανησυχίας. Μόνο μία επιχείρηση απάντησε, σε όλα τα ερωτήματα και με τρόπο κατανοητό, για τους καταναλωτές. Όμως, η απάντηση ήρθε, από τον άγγλο προμηθευτή της και ήταν, στα αγγλικά. Στον αντίποδα, δύο επιχειρήσεις ζήτησαν να μάθουν τα πλήρη στοιχεία των καταναλωτών και τους λόγους, για τους οποίους έκαναν τα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Γενικότερα, από τις απαντήσεις των εκπροσώπων των εταιριών στα ηλεκτρονικά μηνύματα, που απέστειλε σ’ αυτές το ΚΕΠΚΑ, οι υπεύθυνοι του Κέντρου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει «άγνοια της νομοθεσίας, για τις χημικές ουσίες», αλλά διαπίστωσε και «την απροθυμία, ακόμα και επιθετικότητα των επιχειρήσεων να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία».


«Φανταστικοί» καταναλωτές


Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΠΚΑ, στην προσπάθειά του να διεξάγει την έρευνα, το Κέντρο εμφάνισε «φανταστικούς» καταναλωτές, για τους οποίους δημιούργησε λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων. «Από τους λογαριασμούς αυτούς, αποστείλαμε επιστολές, σε 34 επιχειρήσεις, που διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα και από τις οποίες φανταστικοί καταναλωτές ζητούσαν να μάθουν, αν στα συγκεκριμένα προϊόντα, που επρόκειτο να αγοράσουν ή στις συσκευασίες τους, υπήρχαν χημικές ουσίες υψηλής ανησυχίας, από αυτές που περιλαμβάνονται, στον αντίστοιχο κατάλογο του Κανονισμού REACH.

Το Κέντρο, όπως αναφέρει, δεν απέστειλε επιστολές, με το όνομά του, αλλά «κρύφτηκε», πίσω από τους «φανταστικούς» καταναλωτές, επειδή ήθελε να διαπιστώσει αν και πως οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται, σε αιτήματα απλών καταναλωτών, εάν, δηλαδή, εφαρμόζουν τη νομοθεσία. «Επισκεφτήκαμε τις ιστοσελίδες - αναφέρει - των επιχειρήσεων, που πωλούν τα προϊόντα, που μας ενδιέφεραν, για να βρούμε πως θα επικοινωνούσαμε, με τις επιχειρήσεις. Εστιάσαμε, σε κατηγορίες προϊόντων καθημερινής χρήσης, οι οποίες ήταν πιθανό να περιέχουν χημικές ουσίες, που προκαλούν ανησυχίες, για τις επιπτώσεις τους και για τις οποίες ο Κανονισμός REACH ζητά, από τις επιχειρήσεις, αντικατάστασή τους, με ασφαλέστερες».

«Επίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, «προϊόντα, από τις κατηγορίες αυτές, είχαν ελέγξει συνάδερφοί μας σε Ενώσεις Καταναλωτών, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και είχαν εντοπίσει χημικές ουσίες, που επιτρέπονται, προς το παρόν, αλλά πρέπει να αντικατασταθούν, το συντομότερο δυνατό. Οι κατηγορίες, στις οποίες εστιάσαμε ήταν σκεύη ταϊσματος βρεφών, είδη μεταφοράς βρεφών και παιδιών, παιδικά ρούχα, παιχνίδια, έπιπλα και είδη προίκας σπιτιών, αξεσουάρ, εργαλεία, προϊόντα κατασκευών, προϊόντα προσωπικής ασφάλειας κ.λπ.».

 

ΠΗΓΗ:Η Καθημερινή, 3 Νοεμβρίου 2011