Νέα - Άρθρα

17-04-2012

ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

Εργασιακό άγχος: ανησυχούν για την αύξηση οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους Ελληνες

Χρ. Δαμουλιανου
Μπορεί να μη μας ξάφνιασαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) σε 36 ευρωπαϊκές χώρες, που φέρνουν και πάλι «το άγχος» στην πρώτη θέση μεταξύ των νέων αναδυόμενων κινδύνων στην εργασία, ωστόσο, μας πληγώνει το ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει και πάλι, πλειοδοτώντας στην πρόβλεψη (83%) ότι το εργασιακό άγχος θα αυξηθεί σημαντικά τα πέντε προσεχή έτη. Εννοείται ότι στους αντίποδες (16%) βρίσκονται οι Νορβηγοί, οι οποίοι προφανώς ζουν στην εργασιακή νιρβάνα των ήρεμων σκανδιναβικών δασών τους.


Ομως, και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες -οκτώ στους δέκα- ανησυχούν ότι το άγχος θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον. Ενα ποσοστό ανησυχίας, που συμπτωματικά είχαν εκφράσει πρόσφατα σε άλλη περίπτωση (έρευνα Esener) και οι Ευρωπαίοι μάνατζερ, εκφράζοντας την άποψη ότι «το εργασιακό άγχος θα αποτελέσει, όντως, σοβαρό ζήτημα». Ωστόσο, οι απόψεις διαφέρουν ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον γενικό πληθυσμό, με αυτονόητη τη μεγαλύτερη ανησυχία των ίδιων των εργαζομένων, ενώ στη χώρα μας, ακόμη περισσότερο ανησυχούν οι γυναίκες και οι νέοι από 18 ώς 34 ετών.


Ταυτόχρονα, περισσότεροι από ένας στους δύο συμπατριώτες μας δηλώνουν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους που υπάρχουν στους χώρους εργασίας, ενώ περίπου με την ίδια συχνότητα (43%) δηλώνουν ότι δεν τους γνωρίζουν - ως «σημαντικό ποσοστό άγνοιας». Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 27% και από αυτούς, μόνο 8% δηλώνουν παντελή άγνοια. Εκεί που όλοι συμφωνούμε, είναι στην άποψη ότι οι πολιτικές για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία παίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όσο και για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των εργαζομένων.


Εμπιστευόμαστε επίσης την εργοδοσία -σε σημαντικό ποσοστό- υπό την έννοια ότι εφόσον της αναφέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα, θα ανταποκριθεί δεόντως. Την πεποίθηση αυτή εκφράζει εντονότερα ο γυναικείος εργαζόμενος πληθυσμός της χώρας μας. Εννοείται, ότι δεν είναι αμελητέο και το ποσοστό εκείνων (36%) που πιστεύουν ότι ο εργοδότης τους δεν θα ανταποκριθεί. Και εδώ αντιπαραθέτουμε το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό (23%) που είναι πολύ χαμηλότερο.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ