Όπου Έργο…και Πρόληψη

News

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για επιχειρήσεις
Ανακοινώσεις

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για Eπιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα το Ν.3850 / 2010 στα άρθρα 45 και 48 αναφέρεται ότι «O εργοδότης οφείλει να ορίζει τους εργαζομένους που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τις πρώτες βοήθειες οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει κατάλληλη επιμόρφωση, να είναι επαρκείς σε αριθμό και να τίθεται στη διάθεσή τους το κατάλληλο υλικό ανάλογα με το μέγεθος και τους ειδικούς κινδύνους της επιχείρησης και της εγκατάστασης.» Η νομοθεσία αυτή έχει εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ErgoProlipsis ως Πιστοποιημένο Κέντρο Πρώτων Βοηθειών από το EFR (κωδικός έγκρισης S26534), υλοποιεί ολοκληρωμένο σεμινάριο παροχής Α’ Βοηθειών το οποίο βασίζεται στο σύστημα εκπαίδευσης Emergency First Response (EFR) και είναι εγκεκριμένο από πληθώρα παγκόσμιων οργανισμών και φορέων (OSHA-YSA-UK, NSW).

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει:

 • Πρωτογενή εκτίμηση επεισοδίου
 • ΚΑΡΠΑ ενηλίκου
 • Πνιγμονή/απόφραξη αεραγωγού ενηλίκου
 • Διαχείριση σοβαρής αιμορραγίας και σοκ
 • Διαχείριση εγκαύματος
 • Διαχείριση τραυματισμού σπονδυλικής στήλης
 • Χρήση αυτόματου απινιδωτή (AED)
 • Χρήση οξυγόνου έκτακτης ανάγκης
 • Εκτίμηση τραυματισμού και ασθένειας
 • Επίδεση, τοποθέτηση νάρθηκα για εξαρθρώσεις & κατάγματα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζομένους όλων των ειδών των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και δραστηριότητας, διενεργείται στους πλήρως εξοπλισμένους χώρους της ErgoProlipsis και διαρκεί 5 εκπαιδευτικές ώρες, καλύπτοντας τόσο την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων όσο και την πρακτική άσκησή τους.

Το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 60€ ανά συμμετέχοντα και παρέχεται έκπτωση 10% για δύο ή παραπάνω συμμετέχοντες από την ίδια επιχείρηση.

Το πρόγραμμα μπορεί να διενεργηθεί στο χώρο της επιχείρησής σας όταν ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μεγαλύτερος των 8 εργαζομένων, σε ημερομηνίες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Για δήλωση συμμετοχής παρακαλώ ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Φόρμα συμμετοχής για το σεμινάριο Α’ Βοηθειών

Πρωτοχρονιάτικη πίτα / New Year's pie
Ανακοινώσεις

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της ErgoProlipsis

Στην ErgoProlipsis, όλοι μας αισθανόμαστε καθημερινά ότι έχουμε κερδίσει το φλουρί!

Και φέτος, η ομάδα μας συναντήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου κόψαμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας και είμαστε έτοιμοι για άλλη μια δημιουργική χρονιά.

Η ErgoProlipsis συμμετέχει στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία
Ανακοινώσεις

Η ErgoProlipsis συμμετέχει στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία | 10 & 11-11-2022

Γιάννης Ασπιρτάκης συμμετείχε ως ομιλητής στην Ενότητα "Νέες τεχνολογίεςΠιστή στη δέσμευσή της να συμβάλει διαχρονικά στην ενίσχυση και προώθηση της Υ&Α στην εργασία, η Ergoprolipsis συμμετέχει και φέτος σε έναν σημαντικό θεσμό του κλάδου, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

Την πρώτη ημέρα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, την Πέμπτη 10/11, ο επιστημονικός υπεύθυνος της ErgoProlipsis Γιάννης Ασπιρτάκης συμμετείχε ως ομιλητής στην Ενότητα “Νέες τεχνολογίες – Σύγχρονες προκλήσεις για την ΥΑΕ”.

Στην εισήγησή του, παρουσίασε μια καινοτομία της εταιρείας, που αφορά στην ανάπτυξη του Αυτοματοποιημένου Συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για τον έλεγχο χρήσης Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) εργαζομένων.

Δείτε το video της παρουσίασης ⏬

Ανακοινώσεις, Νεα του Κλαδου

20/10/2022 | Η ΕrgoProlipsis συμμετέχει σε εκδήλωση με θέμα “Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία”

Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της ErgoProlipsis Γιάννης Ασπιρτάκης θα εκπροσωπήσει την εταιρεία στην εκδήλωση με θέμα “Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία”, όπου θα μιλήσει για τις διαστάσεις και τις απαιτήσεις Ασφάλειας & Υγείας στον κλάδο του τουρισμού.

 

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) και η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το ΤΕΕ/Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) και το Σύλλογο Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ).

 

Στοιχεία εκδήλωσης:

📅 Πέμπτη 20/10/2022 | ⏰ 18:00

📌 Κτίριο του ΤΕΕ ΤΑΚ, οδός Γρεβενών & Πρεβελάκη, Ηράκλειο Κρήτης

🎥 Η Εκδήλωση θα μεταδοθεί και ζωντανά από τα κανάλια του ΤΕΕ/ΤΑΚ:

http://live.teetak.gr

https://cloud.teetak.gr/youtube 

https://cloud.teetak.gr/facebook

 

Νεα του Κλαδου

Δημοσιευθηκε σε ΦΕΚ η Εθνικη Στρατηγικη για την Υγεια & Ασφαλεια στην Εργασια (2022−2027)

Δημοσιεύθηκε μόλις πρόσφατα σε ΦΕΚ, η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) για την περίοδο 2022−2027, η οποία περιλαμβάνει 3 κύριους στόχους:
🎯 Την ανάπτυξη ενός λειτουργικού εθνικού συστήματος διακυβέρνησης για την ΥΑΕ
🎯 Τον εκσυγχρονισμός και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου καθώς και των μέτρων πρόληψης με έμφαση στις νέες προκλήσεις στον κόσμο της εργασίας
🎯 Την προαγωγή της νοοτροπίας πρόληψης των κινδύνων στην εργασία.
Ενδεικτικά, οι άξονες δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής, προβλέπουν:
✅ Δράσεις πρόληψης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία (εργασιακό άγχος, βία και παρενόχληση, εκφοβισμός, εργασιακή εξουθένωση) και διετή Εκστρατεία 2023-2025 αναφορικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
✅ Την επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την ΥΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων (π.χ. αναπροσαρμογή των ειδικοτήτων που μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας, εκσυγχρονισμός του πλαισίου παροχής υπηρεσιών ιατρικής της εργασίας, ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζόμενων, μείωση γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων κ.α.).
✅ Τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου μηχανισμού αναγγελίας και καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
✅ Τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας διεξαγωγής των ελέγχων με την χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων (tablets, checklists, εκπαίδευση επιθεωρητών κλπ),
✅ Την προώθηση της δημιουργίας ειδικού «Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου (επαγγελματικής νοσηρότητας)».
✅ Προγράμματα εκπαίδευσης εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματιών υγείας και ασφάλειας (τεχνικών ασφαλείας, ιατρών εργασίας, κ.λπ.) με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
✅ Υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και μαθητών σε όλα τα επίπεδα Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.
✅ Εμβάθυνση της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και περαιτέρω αξιοποίηση του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ).
Μπορείτε να βρείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ: https://www.elinyae.gr/sites/default/files/2022-08/4359b_2022.pdf 
Νεα του Κλαδου

Προληψη εναντια σε πυρκαγια στην εργασια

Το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς σε έναν εργασιακό χώρο αποτελεί σοβαρό και άμεσο κίνδυνο τόσο για την ασφάλεια των εργαζομένων, όσο και για τη φήμη της εταιρείας. Η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς μπορεί να αποβεί ολέθρια για τις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης, τις ανθρώπινες ζωές αλλά και το περιβάλλον.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας η συχνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών είναι αρκετά μεγάλη. Για την επιτυχή αντιμετώπιση τους δεν αρκεί μόνο η συμβολή της πολιτείας, αλλά κρίνεται απαραίτητη και η ατομική ευθύνη. Για αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν σε ετοιμότητα ένα πλήρες σχέδιο δράσης και εκκένωσης σε περίπτωση που βρεθούν υπό την απειλή μιας φωτιάς.

Στην ErgoProlipsis, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρόληψη είναι ο θεμέλιος λίθος για τη διατήρηση της ασφάλειας ενός εργασιακού χώρου. Συνεπώς η σύσταση ενός λεπτομερούς πλάνου πρόληψης μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς αποτελεί καταλυτικό παράγοντα πρωτίστως για την ασφάλεια των ανθρώπινων ζωών καθώς και την προστασία της επιχείρησης.

 

Βασικές Αιτίες Πρόκλησης Πυρκαγιάς στον Εργασιακό Χώρο:

Έχει παρατηρηθεί ότι η πρόκληση και η εξάπλωση μιας πυρκαγιάς στον εργασιακό χώρο συνήθως οφείλεται σε 4 αιτίες:

 

1.Προβληματικός Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός

Τοποθετείται στην αρχή της λίστας, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πρόκειται για την πιο συχνή αιτία έναρξης πυρκαγιάς εντός του εργασιακού χώρου. Για αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι μιας επιχείρησης οφείλουν να ελέγχουν την κατάσταση και ασφάλεια του ηλεκτρολογικού τους εξοπλισμού.

 

2.Καύσιμα & Εύφλεκτα Υλικά

Πρόκειται για τη δεύτερη συχνότερη αιτία έναρξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς καθώς προκαλούν επικίνδυνες εκρήξεις. Για αυτό το λόγο, επιχειρήσεις οι οποίες εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν καύσιμα και εύφλεκτα υλικά οφείλουν να τηρούν ένα αυστηρό πλάνο πυροπροστασίας.

 

3.Έλλειψη εκπαίδευσης προσωπικού

Πολλές φορές η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη και αναπόφευκτη. Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις κατά το παρελθόν όπου ενώ υπήρχε διαθέσιμος ο κατάλληλος πυροσβεστικός εξοπλισμός η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού καθώς και ενός άρτιου σχεδίου δράσης δεν επέτρεψαν την επιτυχή αντιμετώπιση της φωτιάς. Η κατάρτιση του προσωπικού μιας επιχείρησης από ομάδα εξειδικευμένων εκπαιδευτών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σύσταση ενός αποτελεσματικού σχεδίου πυροπροστασίας μιας επιχείρησης.

 

4. Απουσία συντήρησης ή έλλειψη κατάλληλου Πυροσβεστικού Εξοπλισμού

Μπορεί να εκλαμβάνουμε την έννοια της πυροπροστασίας μιας επιχείρησης ως δεδομένη, καθώς αποτελεί νομικά κατοχυρωμένη υποχρέωση. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αμελούν την υποχρέωση αυτή με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν ή να μη συντηρούν σωστά τον κατάλληλο πυροσβεστικό εξοπλισμό, ο οποίος πραγματικά μπορεί να αποβεί σωτήριος στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς.  Στην ErgoProlipsis, το κεντρικό μας μήνυμα είναι ότι η σωστή πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα για την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης. Όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να προμηθεύονται με τον κατάλληλο πυροσβεστικό εξοπλισμό και να προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους και συντηρήσεις του.

 

Στην ErgoProlipsis, αναλαμβάνουμε να διαμορφώνουμε ένα premium σχέδιο Διαχείρισης της Πυροπροστασίας, πλήρως εναρμονισμένο με το χαρακτήρα και τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

 

Υπηρεσίες Πυροπροστασίας:

Στην ErgoProlipsis, αναλαμβάνουμε την οργάνωση πλήρους σχεδίου πυροπροστασίας το οποίο περιλαμβάνει:

 1. Επιθεώρηση επάρκειας και καλής λειτουργίας μέσων πυροπροστασίας και σύνταξη αναφοράς διορθωτικών ενεργειών.
 2. Εκπαίδευση προσωπικού στην Πυρασφάλεια και την Πυροπροστασία.
 3. Εκπόνηση εξατομικευμένου Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ).
 4. Εκπόνηση Πλάνων Διαφυγής χώρων.
 5. Πραγματοποίηση Ασκήσεων Ετοιμότητας με προσομοίωση συμβάντος πυρκαγιάς.
Δελτια Τυπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Η ERGOPROLIPSIS ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Υ&Α ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙ

Αθήνα, 23/06/2022 – Η ErgoProlipsis, έχοντας αναγνωριστεί στην ελληνική αγορά ως κορυφαίος πάροχος ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης & Προστασίας) με κεφαλαιοποιημένη εμπειρία σε μεγάλα τεχνικά έργα, επελέγη κατόπιν διαγωνισμού από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ για την υποστήριξη του τεχνικού κατασκευαστικού έργου που υλοποιείται στη μονάδα παραγωγής του Ομίλου στο Καμάρι Βοιωτίας, με υπηρεσίες επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας (Υ&Α).

Πρόκειται για μία επένδυση αναβάθμισης της γραμμής παραγωγής κλίνκερ, με στόχο την υποκατάσταση των στερεών ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικά κάυσιμα (SRF). Το έργο αυτό εντάσσεται  στην στρατηγική του Ομίλου για τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών CO2.

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, έχει αναπτύξει και υιοθετήσει υψηλά πρότυπα ασφαλείας σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του, λειτουργώντας με προσήλωση για τη συνεχή ανάδειξη των θεμάτων υγείας και ασφάλειας, για τη διαρκή ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και των συνεργατών του και για την ενδυνάμωση της κουλτούρας πρόληψης ατυχημάτων και προαγωγής της υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν διαγωνισμού επέλεξε την ErgoProlipsis, εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών Ασφάλειας & Υγείας, για την πλαισίωση της ομάδας διαχείρισης έργου με συντονιστή και συμβούλους μηχανικούς Ασφάλειας & Υγείας με ένα σημαντικό εύρος αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας,  την παρακολούθηση και επίβλεψη της υλοποίησης του έργου με καθημερινές αναφορές ανασφαλών καταστάσεων και μέτρων αντιμετώπισης, την επικαιροποίηση σχεδίων Υ&Α, μεθοδολογίας εργασιών, εκτιμήσεων κινδύνων έργου για όλους τους υπεργολάβους και τον έλεγχο πιστοποιήσεων μηχανημάτων και εργαζομένων.

Για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου και την απαρέγκλιτη τήρηση των υψηλών προτύπων υγείας και ασφάλειας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, η ErgoProlipsis δημιούργησε μία ομάδα που περιλαμβάνει κατά μέγιστο τρεις μηχανικούς που απασχολούνται σε μόνιμη βάση στο έργο ανάλογα με την έκταση και ένταση των εργασιών και δύο μηχανικούς που υποστηρίζουν συμπληρωματικά την όλη διαδικασία, προκειμένου να υπάρχει πλήρης κάλυψη αναφορικά με θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, πλέον των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας.

Ο κ. Νικόλαος Καρανίκας, Διευθυντής Τεχνικών έργων της ErgoProlipsis σημείωσε ότι «η επιλογή της ErgoProlipsis από έναν οργανισμό με ιδιαιτέρως αυστηρές διαδικασίες και υψηλά πρότυπα στον τομέα της Υγείας & Ασφάλειας αποτελεί την πλέον σημαντική αναγνώριση του επιπέδου υπηρεσιών και τεχνογνωσίας που παρέχει η εταιρεία μας στον τομέα της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα,  αποτελεί πάντα για εμάς ιδιαίτερη χαρά να συνεργαζόμαστε με εταιρείες που έχουν εδραιωμένη κουλτούρα πρόληψης στον τομέα αυτό, σε όλο το εύρος της δραστηριότητάς τους.»

Ανακοινώσεις, Νεα του Κλαδου

Yγεία & Aσφάλεια στην εργασία υπό συνθήκες καύσωνα

Με τον πρώτο καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι να πλησιάζει, είναι απαραίτητο να υπάρχει η σχετική ενημέρωση για το πως θα διασφαλίσουμε την υγεία και ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού κατά την εκτέλεση εργασιών υπό συνθήκες καύσωνα.

Είναι σημαντικό οι χώροι εργασίας, σε όλη την διάρκεια του ωραρίου εργασίας, να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με την φύση της εργασίας και την σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων πάντα υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.

Κάποιες παθήσεις που προκαλούνται από τις υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες μπορεί να είναι:

– οι θερμικές κράμπες (επώδυνες μυϊκές συσπάσεις στους βραχίονες, στα πόδια, στην κοιλιά, εφίδρωση)

– η θερμική συγκοπή ή λιποθυμία (αύξηση θερμοκρασίας σώματος ,πλησιάζει τους 39°C)

– η θερμική εξάντληση (μεγάλη εφίδρωση, αδυναμία)

– η θερμοπληξία

Τα εργατικά ατυχήματα μπορούν επίσης να σχετίζονται με την θερμοκρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή να μειώσουν την ικανότητα της προσοχής του εργαζόμενου και ως εκ τούτου να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Για τους παραπάνω λόγους, η ErgoProlipsis, είναι σε θέση να καταγράφει τον Δείκτη Θερμικής Καταπόνησης των Εργαζομένων (WBGT). Αυτός, εκφράζει την ικανοποίηση ή μη του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Είναι ο σημαντικότερος δείκτης απ’ όλους τους μικροκλιματικούς δείκτες. Δίνει μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στις ομάδες ανθρώπων και κατά συνέπεια των εργαζόμενων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι δείκτης εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (χωρικά και χρονικά).

Η Ελληνική Νομοθεσία, στην Εγκύκλιο 41935/22.6.2021 του Υπουργείου Εργασίας, προβλέπει τα παρακάτω:

Πίνακας: Επιτρεπόμενες οριακές τιμές έκθεσης σε θερμότητα (οι τιμές δίνονται σε C° WBGT)

Εργασία – Ανάπαυση Κατηγορία Εργασίας
Ελαφριά Μέτρια Βαριά
Συνεχής Εργασία 30,0 26,7 25,0
75% εργασία –

25% ανάπαυση ανά ώρα

30,6 28,0 25,3
50% εργασία –

50% ανάπαυση ανά ώρα

31,4 29,4 27,9
25% εργασία –

75% ανάπαυση ανά ώρα

32,2 31,1 30,0

Επιπλέον, παρακάτω προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα:

 • Διενέργεια συχνών διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας, για την μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
 • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες της ημέρας που η θερμοκρασία δεν είναι στο peak.
 • Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
 • Κατανάλωση άφθονων δροσερών υγρών (νερό και χυμούς φρούτων)
 • Αποφυγή του βαδίσματος, για πολλή ώρα, κάτω από τον ήλιο.
 • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
 • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
Αναζήτηση Εξωτερικού Συνεργάτη - Πολιτικός Μηχανικός - Κρήτη
Ανακοινώσεις

Αναζήτηση Εξωτερικού Συνεργάτη – Πολιτικός Μηχανικός ΠΕ ή ΤΕ

ErgoProlipsis, αναζητά εξωτερικό συνεργάτη Πολιτικό Μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, στα πλαίσια επέκτασης του δικτύου συνεργατών και δραστηριοτήτων της στην Κρήτη.

Αντικείμενο απασχόλησης:

Τεχνικός ασφαλείας, επιθεωρήσεις εγκαταστάσεων.

Απαραίτητα προσόντα:

 • Για τους άνδρες, εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις
 • Καλή γνώση Αγγλικών
 • Δίπλωμα οδήγησης
 • Δυνατότητα ταξιδιών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ | “ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ” ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ό,τι η κοινωνία μας, καθώς εξελίσσεται,  αναζητά οριστικές λύσεις σε αντικοινωνικές συμπεριφορές και φαινόμενα βίας -ψυχολογικής και σωματικής-, εκφοβισμού και παρενόχλησης οποιουδήποτε είδους. Καθώς αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αναχαιτιστούν σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας, αναδεικνύεται η ανάγκη αντιμετώπισής τους και στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία καλεί πλέον τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση και ενεργό ρόλο προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

 

Η Ελλάδα, αποκτά για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στις 19 Ιουνίου 2021, δημοσιεύθηκε ο νέος εργασιακός νόμος Ν. 4808/2021, ο οποίος σε συνδυασμό και με την πρόσφατη διευκρινιστική Υπουργική Απόφαση 82063/1-11-21, εισάγει ρυθμίσεις και υποχρεώσεις για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις.

 

Η ομάδας της ErgoProlipsis «χαρτογράφησε» για εσάς το νέο θεσμικό πλαίσιο και σας ενημερώνει για τις έξι σημαντικότερες αλλαγές και προβλέψεις του νέου νόμου, οι οποίες έχουν ως εξής:

 

 1. Άρθρο 4: Θεσμοθετείται στην Ελλάδα ο όρος «βία και παρενόχληση στην εργασία» καθορίζοντας το πλαίσιο ευθυνών/δικαιωμάτων σε εργοδότες και εργαζόμενους
 2. Άρθρο 5: Ο εργοδότης υποχρεούται να αναρτά στον χώρο εργασίας ενημέρωση για τις διαδικασίες που υφίστανται για την καταγγελία και την αντιμετώπιση τέτοιων μορφών συμπεριφοράς, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για τις αρμόδιες αρχές.
 3. Άρθρο 7: Ο εργοδότης υποχρεούται να αξιολογεί  ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, μεταξύ άλλων τους κινδύνους της βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και να λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο και περιορισμό αυτών.
 4. Άρθρο 8: Ο Ιατρός Εργασίας, (επιπλέον των υφιστάμενων υποχρεώσεων του) συμβουλεύει και σε θέματα φυσιολογίας, ψυχολογίας της εργασίας, περιλαμβανομένης της πρόληψης βίας και παρενόχλησης.
 5. Άρθρο 9: Οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα, υποχρεούνται να υιοθετούν Πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, στην οποία δηλώνεται η μηδενική ανοχή σε αυτές τις μορφές συμπεριφοράς και προσδιορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων και του εργοδότη για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών ή μορφών συμπεριφοράς.
 6. Άρθρο 9 / ΣΤ: Ο εργοδότης υποχρεούται να ορίσει ένα πρόσωπο αναφοράς («σύνδεσμο»), αρμόδιο για να καθοδηγεί και να ενημερώνει τους εργαζομένους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

 

Ωστόσο, η ευθυγράμμιση με τα προαπαιτούμενα του νόμου ενέχει σημαντικές προκλήσεις και είναι εύλογο ό,τι οι επιχειρήσεις χρειάζονται την απαραίτητη καθοδήγηση προκειμένου να υλοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον και στις εταιρικές διαδικασίες τους. Η ErgoProlipsis, μία εταιρεία με πολυετή εμπειρία στον τομέα της πρόληψης κινδύνων για την ασφάλεια, την σωματική και τη ψυχική υγεία των εργαζομένων, διαθέτει τόσο τα απαραίτητα credentials όσο και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που την καθιστούν ιδανικό συνεργάτη και σύμβουλο για κάθε επιχείρηση στην προσπάθεια εφαρμογής των απαιτήσεων της νέας νομοθεσίας.

 

Στη νέα εποχή, η εργασία αλλάζει και δίνει έμφαση στον άνθρωπο. Συνεπώς, η ανοχή της επιχείρησης σε φαινόμενα βίας και παρενόχλησης οφείλει να είναι μηδενική. H ErgoProlipsis αναλαμβάνει για εσάς να δημιουργήσει τον «οδικό χάρτη» και να σας κατευθύνει ώστε να καλύψετε πλήρως τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου και αποδοτικού εργασιακού περιβάλλοντος, που θα προάγει τον άνθρωπο – εργαζόμενο.

 

Ο νόμος έχει ήδη υποχρεωτική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο 2021 και οι επιχειρήσεις καλούνται να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους με τις προβλέψεις του άμεσα. Γι’ αυτό, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να προστατεύσετε το πολυτιμότερο κεφάλαιό σας. Τους Ανθρώπους σας.